Myötätunnon merkitys

Olen löytänyt myötätunnon merkityksen vasta muutama kuukausi sitten. Törmäsin hyvään artikkeliin ja samalta istuimelta tilasin työkirjan nimeltä The Mindful self-compassion workbook, tekijänä Kristin Neff ja Christopher Germer.


Työkirjassa on paljon tehtäviä, jotka auttavat hyväksymään oman itsen ja vahvistamaan omaa voimaa ja kyvykkyyttä. Työkirja on todella hyvä ihan kaikille osa-alueille elämässä.


Myötätunto itseä kohtaan auttaa meitä tuntemaan hyväksyntää ja rakkautta omaa itseä kohtaan. Tämä ei ole sama asia kuin itsekkyys. Myötätunnon lähteestä käsin voimme esimerkiksi myöntää omat virheemme tuntematta tarvetta syyttää muita ihmisiä omasta osuudestamme. Voimme kohdata itsemme rakkaudella ja hyväksynnällä ja armollisuuden kautta pystymme hyväksymään myös varjomme.


Niin kauan, kuin virheitä tai menneisyyden peikkoja ei kykene kohtaamaan, on elämä ehkä pakenemista tilanteesta toiseen, työpaikasta tai ihmissuhteesta toiseen. On helpompi syyttää muita vaikeista olosuhteista kuin ottaa vastuu itse niistä. Ja ilman armollisuutta ja rakkautta se on mahdoton tehtävä.


Itse koin nämä harjoitukset tästä kirjasta todella hyvänä ja kasvattavina. Kirjassa kuvattiin myös, kuinka myötätunto ja itsetunto eroavat toisistaan:


- itsetunto vaatii meitä olemaan parempia kuin muut. Myötätunto asettaa meidät samalle viivalle, sillä olemme kaikki epätäydellisiä

- itsetunto vaatii meitä onnistumaan kaikessa ja on helposti särkyvää. Kun epäonnistumme, vajoaa itsetuntomme alas ja alkaa negatiivinen itsensä sättiminen. Myötätunto taas sanoo; "voi harmi, olen pahoillani sinun puolesta. On ok tuntea pahaa mieltä kun epäonnistuu"

- myötätunto ei vaadi meitä olemaan ulkoisesti täydellisiä tai taloudellista menestystä tai ura ohjusta. Myötätunto on kanssamme joka päivä ja se ei muutu kun elämä syöksee meitä aallokon pohjalle. Itsetunto murenee, mutta myötätunto on rinnallamme koko ajan, muutoksista toiseen.


Minulla kesti kauan, että oivalsin näin yksinkertaisen asian merkityksen omaan hyvinvointiin ja mieleen. Myötätuntoa voi harjoituttaa ja tehdä joogan avulla myötätunnon harjoituksia. Se käy näin;


- kun teet harjoitusta, voit ottaa itsellesi jonkun mantran, joka resonoi juuri tässä hetkessä. Voit toistaa sitä mielessäsi koko harjoituksen ajan. Esim. olen riittävä. Kaikki on hyvin. Olen tehnyt parhaani. Olen rakastettava kakista puutteistani huolimatta. Se voi olla jotain, jonka haluaisit juuri jonkun toisen sinulle kuiskaavan korvaasi.


Muista, olet arvokas ja riittävä. Harjoittele myötätuntoa ja huomaa miten maailmasi muuttuu❤️14 katselukertaa2 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki