Pienten rutiinien valtava vaikutus hyvinvointiin

Tämänhetkinen elämäsi tilanne on seurausta aiemmista rutiineistasi.


On helppo yliarvioida yhden hetken tärkeyttä ja aliarvioida pienten, jokapäiväisten parannusten arvo. Liian usein uskottelemme itsellemme, että menestys vaatii valtavaa toimintaa.


Olipa kyse sitten painonpudotuksesta, uuden työn hakemisesta, koulutuksesta tai jonkun muun tavoitteen saavuttamisesta, lähtee kaikki liikkeelle ensimmäisestä askeleesta.


Aloittaminen on vaikeinta ja uusien rutiinien merkitys on ratkaiseva tavotteittesi kannalta. Itse asiassa elämämme laatu riippuu rutiinien laadusta. Hyvät rutiinit tekevät ajasta liittolaisesi, huonot tekevät siitä vihollisesi.


Mikäli päivittäiset rutiinisi ovat epäterveellisiä; syöt huonosti, et liiku, pidät yllä negatiivsta mielialaa, teet työsi puolihuolimattomasti jne. on elämänlaatusi juuri päivittäisten rutiinien tulos. Aamulla herättyäsi ei kiinnosta lähteä töihin. Olo tuntuu raskaalle ja tunkkaiselle, kun on syönyt edellisenä iltana paljon ruokaa. Ehkä itsesyytökset valtaavat mielen ja tuntuu, että muutosta on mahdotonta toteuttaa.


Vuosia kuluu ja pian huomaat kehosi vaikeuden toimia. Maksaan saattaa alkaa kerääntyä rasvaa ja vyötärönympärys kasvaa. Stressi, kiire ja uniongelmat ajavat syvempään kierteeseen ja siksi moni keski-ikäinen voikin todella huonosti.


Kuitenkin parempien, päivittäisten rutiinien avulla mikä tahansa muutos on mahdollista. Haaste tässä on, että pienten rutiinien muutokset eivät näy nopeasti lopputuloksessa.


Saattaa tuntua siltä, ettei rutiineilla ole juuri merkitystä, mutta silti niiden tuottama vaikutus voi olla kuukausien ja vuosien aikana valtava. Vain kaksi, viisi tai kymmenen vuotta taaksepäin katsomalla voi huomata hyvien rutiinien arvon ja toisaalta huonojen hinta tulee todella kalliiksi.


Aloitamme salikäynnit tai liikuntaharrastuksen ja teemme sitä kolme kertaa viikossa. Teemme muutamia muutoksia, mutta koska tulokset eivät synny nopeasti, lipsumme takaisin aiempiin rutiineihimme.


Kun emme näe heti tuloksia, turhaudumme ja tuntuu sille, että edistystä ei tapahdu. Tämä on yksi ydinsyistä, miksi on vaikea luoda pysyviä rutiineja. Rutiineja täytyy noudattaa tarpeeksi kauan, jotta saadaan jotain merkityksellistä aikaan.


Harvoilla asioilla on yhtä voimakasta vaikutusta elämääsi kuin päivittäisten rutiinien parantamisella. Silti on todennäköistä, että tähän aikaan ensi vuonna toimit edelleen samoin sen sijaan, että toimisit paremmin. Tämä siksi, että yritämme muuttaa väärää asiaa tai yritämme muuttaa rutiinejamme väärällä tavalla.


Vaikein asia on omien uskomusten muuttaminen.


Monet aloittavat rutiinien muuttamisen keskittymällä siihen, mitä he haluavat saavuttaa. Esim. haluan tiputtaa painoa 10 kg. Moni voi ajatella, että haluan olla hoikka ja jos pidän kiinni tästä ruokavalioista, niin laihdun. Aloitan tämän fitness-kuurin ja lopputuloksena olen hoikka. Ja kuurin loputtua huomaat olevasi jo pian saman painoinen kuin aloittaessa.


Haaste on tässä, että aloitetaan kuuri, mutta ei käydä läpi uskomuksia, jotka vaikuttaa omaan toimintaan. Jokainen voi vakuuttaa itsensä käymään salilla tai syömään terveellisesti hetken ajan, mutta jos ei muuta käytöksen takana olevaa uskomusta, on hankala pitää kiinni pitkäaikaisesta muutoksesta. Tavoite ei siis vain ole laihtua 10 kg, vaan tulla hyvinvoivaksi, oman elämän vastuunkantajaksi ja voittajaksi.


Me jokainen kerromme itsellemme tarinaa. Se voi mennä näin; "olen aina ollut lihava enkä pysty laihtumaan. En pysty keskittymään. Olen aina ollut huono liikkumaan"- jne. Mitä syvemmin tämä ajatus on kytköksissä identiteettiisi, sen vaikeampaa sen muuttaminen on. Identiteetti pohjautuu latinankielen sanaan identidem, joka tarkoittaa toistuvasti. Identiteettisi on kirjaimellisesti "toistuvaa olemista".


Sinun on mahdollista kirjoittaa uusi tarina itsellesi.


Olen kehittämässä uutta verkkovalmennusta, "Shine50"- joka perustuu kokonaisvaltaiseen harjoitteluun ja jonka avulla voit omaksua arkeesi uudet, hyvinvointiasi vahvistavat rutiinit.

Kokonaisvaltainen siksi, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos me unohdamme ravinnon, ja vain liikumme hurjasti, ei lopputulos ole hyvä. Samoin toisinpäin.


Tämän verkkovalmennuksen aikana opit uusia rutiineja arkeesi ja me lähdemme rakentamaan niitä pienin askelin. Valmennus sisältää neljän viikon ajalle oman kehonpainolla lihaskuntoa vahvistavat harjoitukset, core-treenit, venyttelyosuudet, terveelliset ruokavaliot, sekä tärkeimmän; oman identiteetin uskomusten muuttamisen harjoitukset.


"Shine50"-siksi, että voit vielä viisikymppisenäkin loistaa ja voida hyvin.


Jokainen rutiini ei ainoastaan tuota tuloksia vaan opettaa myös jotain paljon tärkeämää: itseluottamusta. Alat uskomaan, että pystyt oikeasti saavuttamaan tavoittelemasi asiat!


Ilmoitan helmikuun aikana verkkovalmennuksen ajankohdan. Tule mukaan onnistumaan kanssani!
Lähde;James Clear; Pura rutiinit atomeiksi
104 katselukertaa0 kommenttia