Välittäjäaineiden, erityisesti GABA:n merkitys hyvinvoinnissamme ja kuinka jooga lisää sitä

Tutkin paljon hormonien merkitystä hyvinvointiiin ja olen tosi kiinnostunut tästä aiheesta. Törmäsin minulle uuteen välittäjäaineeseen, GABA;an, jolla on suuri merkitys meidän tasapainon ja rauhan tuntemisessa.


Stressi on tämänpäivän vitsaus ja vaikuttaa monella tavoin negatiivisesti meidän kehoon ja mieleen. GABA on välittäjäaine, jota voi lisätä alkoholin tai keskushermoston lääkkeiden kautta. Moni varmasti tunnistaakin, että nousuhumalassa huolet häviävät ja kaikki on mukavaa.


Moni saattaakin ottaa tavaksi juoda viikonloppuisin tai iltaisin, koska rentoutuminen vähentää stressiä. Mutta emme halua todellakaan myrkyttää kehoamme alkoholilla tai rauhoittavilla ja sairastua erilaisiin riippuvuuksiin.


Mitä sitten tehdä, jos tunnet olosi jännittyneeksi, ärsyyntyneeksi, stressaantuneeksi tai surulliseksi ilman syytä? Tunnetko olosi tällaiseksi usein tai jatkuvasti?


Löysin mielenkiintoisen artikkelin "Mielen ihmeet"-lehdestä, jonka halusin jakaa teille tähän alle. Lehdessä mainitaan erityisesti joogan merkitys luonnolliseen GABA:n pitoisuuden lisäämiseen.


GABA on rauhan ja rentoutumisen välittäjäaine.


"Gamma-aminovoihappo on aminohappo ja välittäjäaine, joka säätelee aivojen ärtyvyyttä estämällä liiallista neuronien syttymistä, mikä johtaa tyyneyden tunteeseen.


Riittävät GABA-tasot voivat laskea stressiä, laskea hermostuneisuutta ja ehkäistä eri terveysongelmien todennäköisyyttä.


Mitä GABA on ja mitä se tekee?


Gamma-aminovoihappo on yksi tärkeimmistä välittäjäaineista. Välittäjäaineet ovat periaatteessa kemikaaleja, joita aivosolut käyttävät kommunikoidakseen keskenään. Itse asiassa GABA on yksi yleisimmistä estävistä välittäjäaineista. Estävät välittäjäaineet laskevat hermoimpulssien purkautumisen mahdollisuutta.


Gamma-aminovoihappo vaikuttaa myös aivojen aktiviteettiin, sillä se muuttaa aivoaaltojen kuvioita. Tämä välittäjäaine lisää niitä aivoaaltoja, joilla on tekemistä rentoutuneen tilan kanssa (alfa-aallot) ja laskee niitä, joilla on tekemistä stressin ja ahdistuksen kanssa (beeta-aallot).


On olemassa luonnollisia tapoja pitää terveellisiä GABA-tasoja yllä. Yksi näistä on ruoka. Tutkijat ovat analysoineet monien eri ruokien GABA-pitoisuuksia, kuten täysjyväriisin, ruskean riisin, ohranverson, papujen, maissin, pinaatin, perunan, bataatin, lehtikaalin ja kastanjan.


Myöskin Corkin yliopiston biotieteiden instituutissa Irlannissa tehdyissä tutkimuksissa on käynyt selville, että probioottiset ruoat lisäävät gamma-aminovoihappoa. Ruoat kuten jugurtti, kefiiri, kimchi ja hapankaali sisältävät bakteerikantoja, jotka tuottavat GABAa.


Jos olet huolissasi omista GABA-pitoisuuksistasi, on tärkeää että vähennät kofeiinin saantiasi, sillä se estää tämän välittäjäaineen kykyä sitoutua sen reseptoreihin. Sen sijaan olisi hyvä juoda teetä, joka sisältää vähemmän kofeiinia, ja lisäksi tee sisältää aminohappo L-teaniinia, joka lisää tämän välittäjäaineen tuottamista.


Toinen todella tehokas tapa lisätä GABA-pitoisuuksia on liikunta. Minkälainen fyysinen harjoitus tahansa lisää tämän välittäjäaineen pitoisuuksia, ja jooga on yksi merkittävimmistä. Tämän välittäjäaineen tasot voivat lisääntyä aivoissa jopa 27 % vain yhden joogatreenin jälkeen."

Mielen ihmeet, 12.12.2018


Jäin miettimään tätä. Itse ainakin jäin aikanaan joogaan täysin kiinni juuri tuon hyvänolon lisääntymisen takia.


Eli, tule joogaan, vaikka et olisi koskaan joogannut aikasemmin. Älä anna ennakkoluulojen ja pelkojen olla esteenä. Tunne. miten hyvä olo valtaa mielen ja kehon tunnin jälkeen.


Ja nyt on paras tapa lisätä luonnollisesti koko viikonlopun ajan tätä hyvinvoinnin välittäjäainetta, tule minun hyvinvoinnin viikonloppuun Niemilomiin 20-21.2 . Retriitille vielä kaksi paikkaa jäljellä.


Teemme syvärentoutuharjoituksia, lempeää ja power yogaa, metsäjoogaa ja nautimme vain rauhasta ja luonnosta! Varmasti hyvänolon hormonit lisääntyvät, luonnollisin keinoin!94 katselukertaa0 kommenttia